Next Hockey Tour - Stiga Eurochallenge 2017

Dlouholetý pořadatel slavné RC Rally soutěže Criterium Fryšták Martin Vavřička opět navázal na tradici a uspořádal již 4. ročník turnaje ve stolním Stiga hokeji, který pojmenoval Stiga Eurochallenge 2017. Místo konání bylo po velmi dobrých zkušenostech z předchozích dvou let zvoleno znovu v salónku v "Hrubé" hospodě ve Fryštáku. Tam se v sobotu 25. března odpoledne setkalo 16 pozvaných účastníků. K dispozici byly dvě plnohodnotné hřiště, na nichž měli všichni možnost lehce potrénovat před oficiálním zahájením. Stejně jako vždy, hrálo hodně borců tento hokej po dlouhé době, ale nechyběli ani ti, kteří Stiga hokej vlastní a mají možnost domácího tréninku. Nutno dodat, že při turnaji samotném bývá ale často všechno jinak 
a někdy podceňovaní a papírově slabší hráči dokážou pořádně zaskočit i favority.

Po slavnostním uvítání a vysvětlení pravidel přišlo na řadu klasické rozlosování do základních skupin. Ty byly celkem 4 a každou z nich tvořila čtveřice hráčů zastupujících název nějakého tradičního hokejového klubu. Podle pořadí z loňska byly přímo nasazeny nejlepší čtyři týmy, aby se náhodou spolu v jedné skupině nesešli ti nejvíc favorizovaní. Rozlosování probíhalo za již družné atmosféry a mělo následující výsledky:

Sk. A: Philadelphia (Ondřej Macík), HC Malba Gang (Zdeněk Kolaja), CK Orion (Martin Fiala), Odborář Sokolovo (Martin Vavřička)

Sk. B: HC Bedárna Hawk (Josef Macík), Tappara Tampere (Pavel Konečný), HC Údržba Máca (Petr Macík), Krasnaja Armija (Michal Odstrčil) 

Sk. C: RC Traktor Čeljabinsk (Radek Hobza), HC HYC Herentals (Petr Matulík), Olimpia Ljubljana (Ondřej Dočkal), HC Vikingus (Bohdan Sedláček)

Sk. D: HC Black Seals (Pavel Vavřička), Steakham (Ivo Navrátil), HC Náměstí (Tomáš Januška), HC Budy (Karel Balajka)

Poté už se naplno rozjely zajímavé souboje ve skupinách, kde nebyla nouze o napínavost s někdy překvapivými výsledky. Asi největší rivalitu mezi sebou předvedla skupina C tvořená pouze ze zástupců Next RC Rally. Po bojích v základních skupinách, jejichž vítězové automaticky postoupili přímo do čtvrtfinálových zápasů, pak přišly ke slovu tzv. předkola play off, kde už to nebylo žádné "oťukávání" a hrálo se naplno. Zde je třeba vyzdvihnout pár překvapivých výkonů a výsledků, o které se postaraly třeba podceňovaná Krasnaja Armija, nově v turnaji hrající Steakham, dravá Olimpia Ljubljana nebo vždy obávaný belgický celek HYC Herentals. Nečekaně se trochu nedařilo prvenství obhajující Philadelphii. 

Do následného semifinále se po dalších utkáních s ostatními probojovala čtveřice týmů - HC Bedárna, Odborář Sokolovo, Steakham a Traktor Čeljabinsk. Posledně jmenovaný ruský klub se nakonec po výhře nad Sokolovem dopracoval až do finále, kde se potkal s HC Bedárnou. Finálový "mač" byl tentokrát velmi vyrovnaný a oba soupeři dostali do varu přihlížející a mocně skandující fandy. Souboj to byl natolik těsný, že došlo až na prodloužení. Ze zlatého poháru se radoval klub HC Bedárna (Josef Macík), který jen o "fous" porazil RC Traktor Čeljabinsk (Radek Hobza) výsledkem 3:2pp. Na třetím místě skončil letos Odborář Sokolovo (Martin Vavřička).

Kompletní výsledky a fotky z turnaje naleznete v odkazech níže.

Tento turnaj opět provázela parádní atmosféra a největší poděkování patří bezesporu Martinu Vavřičkovi, jehož organizační schopnosti snad neznají mezí. Martin nejen že se postaral o kompletní organizaci, zpracování výsledků a chod celé akce, ale taky o bezchybné a bohaté pohoštění pro všechny zúčastněné. 


  Výsledky všech zápasů a konečné pořadí 

  Fotky od Martina Fialy

  Tým All Stars   

  Historická tabulka týmů


                                                                                                                                                                               „Loa“ NRC