Next Team Trophy Preview

Po volném závodě Legend Rally Show, která nastartovala "nový" šampionát Next RC Rally Championship, přichází na řadu zahájení "ostré" sezóny 2017. Jednou z velmi prestižních kategorií je jistě i Team Trophy. Před startem prvního započítávaného podniku se pojďme nyní zkusit podívat na šance jednotlivých týmů, které se přes zimní pauzu vždy tradičně formují do konečných podob. Týmoví manažeři totiž přes zimu nespí, a tak došlo k několika změnám proti nedávné minulosti. 
Mezi největší favority se řadí především Red Bull. Tam bude hlavního tahouna dělat opět dobře známý a soutěživý jezdec Panizzi, jehož nestárnoucí a snad ještě soutěživější spolujezdec Karl Wüzentall je zároveň manažerem "Rudých Býků". Karl pro letošek angažoval doslova hvězdnou sestavu, když Gillese doplní neméně rychlí Giandomenico Basso a Bernd Casier. Tito všichni jsou schopni vyhrát jakoukoli rally, bude to tedy i interní "mela". No ale nejsou rozhodně sami, kdo by kandidovali na vítězství mezi jezdci. Na poslední chvíli svoji účast potvrdila i další velmi silná stáj Monster Energy Team, které tradičně vévodí "pan mistr" Kajetanowicz. Tento mladý jezdec vyhrává, co se dá, a tak ve spojení se svými stále rychlejšími kolegy Seppem Wiegandem a Filipem Kopeckým budou jistě tvořit důstojnou trojici, která může ambiciózní Red Bull porazit. Další velice slunná stáj poslední doby - Doktor Racing - se nakonec trošku rozpadla. Zůstává zde samozřejmě "vedoucí" Küzmič, po odchodu a střídání pár jezdců tady pro letošní rok zakotvil jeden z nejlepších historiků Alex Bengué, jinak v podstatě velitel týmu Čamlíkov RallySport Zlín. Takže Doktor prozatím jen ve dvou, což i při současné skvělé výkonnosti obou členů, nevypadá na titul. No a co teda "Čamlíkovci"? Po letech tady nyní máme velmi neobvyklou sestavu s kontroverzním Ojedou, zrychlujícím Kremerem a s mladičkou Karolínkou. Další skvělý Sheron Racing Team bude zřejmě reprezentovat pouze Tänak, který navíc ohlásil nekompletní sezónu, takže zde dřívější týmové ambice taky trošku opadají. Nesmíme zapomenout na ASport Rally Team v silné sestavě - Holínek, Tannert a Madsen. Vzhledem k faktu, že všichni jedou Historic nebo F2 Trophy a nemusí se tak nutně řadit k adeptům na nejvyšší příčky v absolutním pořadí, budou i přesto určitě velmi silným soupeřem pro ostatní. Prostě stabilní trio, které nikomu nic nedá zadarmo. Ale to asi nikdo. Velice zajímavé spojení pro letošek vzniklo v nestárnoucí stáji Marlboro Dealer Racing. Zarytí "frontmani" Fagaso a Trelles k sobě angažovali mladého dravce Grzyba. Zde nejde nevzpomenout jednu zajímavou hlášku - "je dobré mít v týmu aspoň jednoho Sedláčka" - no a protože má ve svých řadách Marlboro Sedláčky hned dva, vypadá to na opravdu "útočnou sebranku". Na body v Team Trophy bude určitě tlačenice i od jiných ambice neskrývajících seskupení. Atraktivní "girls team" Playboy Red Racing v čele s úžasnou Molly Taylor, nebo rodinný PMJ Racing, výborný TB Racing, kvalitní RR Team, vášnivý Barum Team, rozjetý Belga Team, nekompromisní Viking Speed Racing - to je jen malý výčet těch, kteří budou chtít urvat nějaké ty týmové a někteří i jezdecké bodíky. Nelze zde vzpomenout všechny jinak zajímavé a známé týmy, vyzdvihnout se ale musí Red Bull Junior a Barum Team Junior, jejichž manažeři výborně doplnili a zkompletovali sestavy talentovaných mladíků a mladic. Více v těchto soubojích už napoví úvodní podnik, kterým je 16. Caterpillar Rally.

  Arény

Některé týmy si v rámci prestiže dokonce snaží tvořit tzv. "arény", což jsou v podstatě části tratí rychlostních zkoušek, nezřídka atraktivní a fanoušky oblíbené. Kromě již dříve známé "Doktor arény", která nás vždy provázela jedním úsekem na Caterpillar Rally, a taky známé paletové "Red Bull arény" na rally Criterium Fryšták, se na uplynulé volné soutěži Legend objevila divácká "Fannek aréna", což je v podstatě práce Barum Teamu. V kuloárech se již pomalu šušká o vzniku dalších podobných "arének" na některých dalších závodech. No, však uvidíme…

 Naše organizační skupina tímto přeje všem týmům a především jezdcům dobrý start do sezóny Next RC Rally Championship 2017.