Tour de Cabin Int. Rally 2017: Čtvrtstoletí RC rally


Tradičním vrcholem šampionátu bude opět dvoudenní Tour de Cabin International Rally, která se ve dnech 7. a 8. července 2017 uskuteční v Bratřejově již po pětadvacáté. Nejstarší závod RC Rally v ČR stále navazuje na svou neopomenutelnou historii a velkou prestiž. Pokoření "Tour" a vítězství na této slavné soutěži je pro všechny jezdce jistou výzvou a nejinak tomu bude i letos. Ke zdárnému zdolání náročné soutěže přispívá i fakt, že stejně jako v minulých letech, bude použité osvědčené pravidlo, kdy nebude mít žádný soutěžící možnost "návratu do závodu". To znamená, že pokud nedokončí rychlostní zkoušku (např. porucha, nenastoupení na start apod. - jakoby dle pravidel měl dostat přidělený čas), nebude již moct dále pokračovat. To samo o sobě ve spojení s těžkými, ale zároveň krásnými tratěmi, dělá z tohoto podniku tvrdou zkoušku odolnosti a výdrže posádek i techniky.

Pár slov k letošnímu ročníku od zakladatele a hlavního pořadatele Radka Hobzy:

Slovo pořadatele
"Rád bych srdečně pozval všechny jezdce a diváky na 25. ročník legendární Tour de Cabin. Stejně jako vždy, snažíme se spolu s naší organizační skupinou, uspořádat kvalitní podnik a naším cílem je především spokojenost všech účastníků. Také z tohoto důvodu se opět zaměřujeme na co nejlepší preparaci a zdokonalování tratí, i když v horském terénu to není zrovna jednoduchá záležitost. Doufáme, že téměř celoroční úsilí na přípravách rychlostních zkoušek přinese své ovoce a jezdci se budou moct dobře svézt. Tímto bych rád poděkoval všem, kteří do toho se mnou vložili energii a při chystání šotolinových erzet nešetřili svou pílí. Přípravy byly navíc letos ztížené vyřizováním potřebných povolení. Formát rychlostních zkoušek bude podobný, jak jej znáte z minulých let. Náročnost a jedinečnost našeho podniku chceme znovu pozvednout zajímavostí o nemožnosti návratu do soutěže, což se ukázalo jako atraktivní věc. Jinak tradiční stanové městečko před chatou začíná fungovat od čtvrtka 6. července a každý má možnost bivakovat na připraveném pozemku v krásné přírodě, kde je k dispozici pitná voda, WC a ohniště. Bufet v centru rally se konat nebude, takže doporučuji nakoupit si špekáčky a ostatní pochutiny dle gusta. Přichystáno bude rovněž jako vždy množství cen pro závodníky, o některé zvlášť hodnotné se bude v závěru losovat. Letošní jubilejní ročník se jede pod křídly "nového" Next RC Rally Championship a doufáme, že zažijeme vynikající atmosféru doplněnou pěknými souboji na tratích. Snad nám vyjde počasí a všichni si 25. ročník Tour de Cabin budeme moci užít!"




Program a rychlostní zkoušky 25. ročníku
Časový harmonogram obsahuje celkem 14 rychlostních zkoušek rozdělených do dvou dnů. Již léty zažitá koncepce tratí bude mít pokračování i letos, po malé změně skladby jednotlivých sekcí, jenž se poslední dva roky osvědčila, se dle loňského formátu pojede i 25. ročník. V pátek je na programu pětice erzet na technických asfaltech v obci u fotbalového hřiště a jako vždy, poslední měřený asfaltový test obstará oblíbená divácká "paralelka". První jezdec odstartuje do páteční etapy v 15 hodin, cíl úvodního dne je naplánován na 19 hodinu. Po celý průběh této etapy bude pro všechny k dispozici místní hospůdka, samozřejmostí je pak WC a jedinečná možnost využití 220V pro nabíjení. Ve večerních hodinách se konvoj soutěžících přesune do centra soutěže k chatě, kde proběhne tradiční posezení u táboráku. Do této horské oblasti jsou situovány tratě sobotní etapy, kde na jezdce bude čekat 9 náročných zkoušek na šotolině. V půl deváté ráno vypukne zásadní a rozhodující část Tour de Cabin. Hned po ránu následuje přesun do lesa za louku, kde jsou k dispozici zajímavé úseky s velkým převýšením. Na řadu tak přijde sekce s šesti rychlostními testy včetně dvojím průjezdem slavné a těžké RZ „Tarzan“. Po menší přestávce se rally vrátí do svého centra k chatě. V přilehlém lesíku nad ní se uskuteční poslední sekce tří rychlostních zkoušek, kde na jezdce čeká lehce přepracovaný koncept tratí. O klasickou náročnou RZ „El Condor“ a proslavený průjezd "tú rúrú" však závodníci ochuzeni nebudou. První vůz se pak postaví na cílovou rampu přibližně kolem sedmnácté hodiny. Harmonogram startů do jednotlivých RZ se vzhledem k počtu startujících a případně odstoupených posádek může samozřejmě mírně měnit. Cíl a vyhlášení pak proběhne tradičně v pozdním sobotním odpoledni.





GALERIE VÍTĚZŮ TOUR DE CABIN INTERNATIONAL RALLY

 ročník  soutěžící posádka vůz team
1. ročník 1992 Pavel Konečný Pescarolo - Siviero Baja Buggy Ford Cosworth Pous Lony System Italia
2. ročník 1993 Martin Mudřík Thiry - Prévot Opel Manta 400 RS Opel Team Belgium
3. ročník 1994 Martin Mudřík Thiry - Prévot Opel Manta 400 RS Opel Team Belgium
4. ročník 1995 Vladimír Barvík Sedlář - Častulík Porsche 911 Turbo RS Opel Team Belgium
5. ročník 1996 Martin Mudřík Thiry - Prévot Porsche 911 Turbo RS Opel Team Belgium
6. ročník 1997 Radek Hobza Fagaso - Paiero Fiat Ritmo Abarth Evo Marlboro Dealer Racing
7. ročník 1998 Martin Mudřík Thiry - Prévot Toyota Celica 4WD Turbo Opel Team Belgium
8. ročník 1999 Radek Hobza Fagaso - Paiero Toyota Celica GT-Four Marlboro Dealer Racing
9. ročník 2000 Michal Karlík Štolfa - Fanta Ford Escort RS Cosworth Di Andrea Lupo
10. ročník 2001 Vladimír Karlík Jean-Joseph - Boyere Subaru Impreza WRC Karlík Motorsport
11. ročník 2003 Libor Macháň Triner - Hůlka Subaru Impreza WRC Roto Motorsport
12. ročník 2004 Libor Macháň Triner - Hůlka Subaru Impreza WRC Roto Motorsport
13. ročník 2005 Libor Macháň Triner - Hůlka Škoda Fabia WRC Roto Motorsport
14. ročník 2006 Radek Hobza Fagaso - Moya Citroën Xsara WRC Marlboro Dealer Racing
15. ročník 2007 Michal Pospíšil Sibera - Jirátko Ford Focus WRC Roto Motorsport
16. ročník 2008 Tomáš Pikner Duval - Pivato Citroën Xsara WRC Kronos Racing
17. ročník 2009 David Broučil Broučil - Broučil Peugeot 307 WRC RC Rally Racing Team
18. ročník 2010 Michal Pospíšil Sibera - Jirátko Subaru Impreza WRC Red Bull
19. ročník 2011 Marek Střihavka Neuville - Střihavka Toyota Celica 4WD Turbo AMK Malá Skála
20. ročník 2012 Frantin Doležal "Dudu" - "Forti" Toyota Celica 4WD Turbo 2012 Autodrom Sosnová
21. ročník 2013 Filip Bezděk Robert - Bedon Citroën DS3 WRC Red Bull
22. ročník 2014 David Mišalko Mišalko - Starý Ford Fiesta R5 RC Club Čistá
23. ročník 2015 Filip Bezděk Robert - Bedon Fiat Grande Punto S2000 Red Bull
24. ročník 2016 Vít Kutal Kajetanowicz - Baran VW Polo R WRC Monster Energy Team


Organizační tým Next RC Rally Championship se těší na vaši účast! 

propozice k soutěži



„Loa“ NRC