Rozhovor s mistrem Next RC Rally Championship 2018

Již nějakou dobu vídáme na tratích a ve výsledcích jméno Sepp Wiegand, jenž vybojoval poprvé v kariéře titul absolutního mistra Next RC Rally Championship. Sepp Wiegand - soutěžící David Šintál - nám poskytl rozhovor po sezóně 2018.

(SW = Sepp Wiegand)

 

Jak bys zhodnotil minulou sezónu šampionátu Next RC Rally Championship svým pohledem?
SW: Z mojeho pohledu - jak jinak než výborná sezóna. Luxusní výsledek, výborně jsem si v průběhu celé sezóny zazávodil, v týmech jsme měli pěkné výsledky. Všechny závody výborně zorganizované, parádní tratě, dobrá atmosféra na závodech. DÍKY všem co se na tom podílejí!

V uplynulé sezóně jsi vcelku s přehledem ovládl šampionát, jak moc pro Tebe tento titul znamená? A co bylo klíčem k tomuto úspěchu? 
SW: Neuvěřitelné! Před pěti lety, kdy jsem začínal jako úplný začátečník, bych nikdy netušil, že se dostanu až k titulu. Klíčem k úspěchu bylo asi víc věcí, auto, které docela fungovalo a podrželo mě, určitě byla forma, protože s jízdou jsem byl na některých závodech velice spokojený a v neposlední řadě tým.

Několikrát jsi svedl těsný souboj s bývalým šampiónem Bassem a ve vypjatých chvílích jej nakonec dokázal porazit. Byla za tím urputnost, velká odhodlanost nebo spíše štěstí?
SW: Tady asi těžko říct, v takových těsných soubojích je to hodně o chybách a psychice, ale často i o štěstí. Tuto situaci jsem loni s Bassem zažil třikrát, pokud si dobře pamatuju. Poprvé to bylo hned v prvním závodě "Catru", kde jsem stahoval Bassa, a až v poslední RZ jsem ho přeskočil. Podruhé to bylo na "Brátru", kde jsme jeli oba dva dny hodně vyrovnaně a Basso stahoval mě a po poslední RZ jsem zůstal na první příčce jen o 0,8s, tady přiznám, že to bylo hodně o štěstí, protože poslední zkoušku v závodě jsem totálně po…. , no podělal. :D A potřetí to bylo na Great Crossu, kde jsem opět dotahoval, znovu rozhodovala poslední rychlostka, ve které jsem zariskoval a obul piny, oproti ostatním, kteří jeli ripmaxy nebo blocky, no a pořádně zabral a opět to vyšlo. To potvrzuje, že závod končí až v cíli a vyplatí se závodit až do konce.

Testuješ se svým autem hodně často?
SW: Dřív jsem chodil testovat a trénovat častěji, ale poslední dobou moc ne, protože jedeme více šampionátů, tak už testuji spíš jen, když udělám novou úpravu na autě, jinak poměrně zřídka. Ale třeba to změním a pomůže mi to být rychlejší.

Co je Tvým oblíbenějším povrchem, asfalt nebo šotolina? 
SW: Pro mě určitě šotolina. Šotolinové tratě jsou pro mě zábavnější a tak nějak se mi to víc líbí, můžu si tam s autem pěkně "pohrát" na trati, na rozdíl od asfaltu, kde se musí jet přesná stopa.

Absolvoval jsi už velké množství závodů, které se mnohdy "opakují", je z Tvého pohledu nějaká nejpreferovanější soutěž, či trať? A je nějaká rally z Tobě známých, na kterou se v příštím ročníku tak trochu netěšíš?
SW: Všechny soutěže, nebo tratě mají něco do sebe, ale konkrétně nejvíce se mi libí asi Tour de Cabin nebo Criterium Fryšták, jsou to krásné závody se zábavnými a dlouhými rychlostkami. Jinak není žádný závod, na který bych se vyloženě netěšil.

Prozraď nám něco o sobě. Oblíbené jídlo, pití, koníčky….
SW: Jsem ze Zlína, konkrétně z obce Jaroslavice. Studuji Průmyslovku ve Zlíně, letos budu maturovat. V jídle je mi to celkem jedno, dám si co mi přistane na stole, jako nechci dělat chutě, ale rád si dám nějaké krásně propečené nebo grilované masíčko. Z nealkoholických nápojů je mi to jedno a z těch alkoholických nejraději pivko. Mimo RC se věnuji kolu, snowboardingu, motokárám a různým jiným zálibám a poslední dobou hodně i velkým autům a samozřejmě se zajímám o motorsport.

No a na závěr obligátní otázka. Co příští sezóna? Jistě bys rád ohájil titul, nebo se chystá třeba nějaká změna?
SW: Asi žádná velká změna se nechystá. Složíme konečně silný tým, tak snad sesadíme ty "Červené Býky". Titul se určitě pokusím obhájit, ale vím, že to bude hodně těžké. Na autě proběhly určité inovace, tak snad bude i forma a uvidíme co z toho bude.













„Loa“  NRC