Rozhovor s vicemistrem F2 Trophy 2018

Už nějaký "ten pátek" vídáme na tratích a ve výsledcích jméno posádky Arazim - Gál, která má za sebou mnoho úspěchů a možná i zklamání, a to především v kategorii F2 Trophy. Václav Arazim - soutěžící Broněk Kořínek - nám poskytl rozhovor po sezóně 2018.

(VA = Václav Arazim)

 

Jak bys zhodnotil uplynulou sezónu zatím "zánovního" šampionátu Next RC Rally Championship?
VA: No, hodnotím ji pozitivně jako každou sezónu, ve které skončím na celkové bedně. Loňská sezóna byla jiná tím, že celkové prvenství bylo tak blízko. Škoda jen, že vzhledem k malé konkurenci, se boj o první místo zúžil jen na mě a Blahnu. Jinak po organizační stránce velmi dobře připravená a zvládnutá sezóna. Ostatně, dělají ji zkušení pořadatelé, za což jim patří velké dík.

Již několik sezón brázdíš "vody" v F2 Trophy, po několika bronzech v konečné klasifikaci jsi skončil na vicemistrovském postu. Tentokrát ale bylo k vysněnému titulu nejblíž, jak to, že to zase nevyšlo?
VA: Asi mi není přáno, sezónu jsem rozjel velmi dobře, ale pak přišel smolný "Brátr" a já věděl, že body z něho budou v konečném zúčtování chybět. Opět se potvrdilo, že tato soutěž patří k nejtěžším a i když jedete opatrně, tak chybičku uděláte velmi lehce. Stačí, aby auto na kamínku odskočilo a o uražené kolo je postaráno. V následujících závodech pak zaúřadoval staronový šampion a díky jeho šňůře vítězství bylo vymalováno. No, co už…. třeba někdy příště....

Máš nějaký specifický podvozek na dvoukolku? Protože v posledních letech jsi Ty, kdo je v této kategorii vždy vpředu.
VA: Specifický podvozek nemám, jezdím tak jako ostatní upravené XVéčko. I když musím podotknout, že nedám dopustit na staré dobré FFko, se kterým se mi podařilo "Brátr" vyhrát, což bohužel s XVéčkem se zatím nepovedlo. Jinak mi dvoukolka naprosto vyhovuje, protože ji celkem bez problémů uběhám, dobře se řídí a je velmi čitelná. Občas, kromě kvalitní přípravy na každý závod, použiji i jiné síly k dosažení úspěchu, ale to už je z jiné sféry….

Co je Tvým oblíbenějším povrchem, asfalt nebo šotolina? Nebo "oblíbená" speciální bratřejovská šotolinka?
VA: Popravdě, nejsem úplně vyhraněný vůči povrchu, mám rád utažené asfaltové tratě, kde se moc nenaběhám a není v ní až tak rozhodující rychlost. Ale i na šotolině je to velmi zajímavé. I ten mnohými proklínaný "Brátr" mi vyhovuje. Nesedí mi uklouzaný povrch, takže parkety a nadzemní garáže nemusím.

Absolvoval jsi už velké množství závodů, které se mnohdy "opakují", je z Tvého pohledu nějaká nejpreferovanější soutěž, či trať? A je nějaká rally z Tobě známých, na kterou se nikdy tak trochu netěšíš?
VA: Začnu tedy tou nejméně oblíbenou a tím je Caterpillar - uklouzané betonové peklo mi opravdu nesedí.  Velmi oblíbenou soutěží je pro mě populární "Žaba" ve Fryštáku, kde se mi tradičně daří. Ale je to spíš o momentálním rozpoložení, koncentraci a podmínkám dané soutěže. Všechny tratě mají něco do sebe a jsou vždy velmi dobře připravené.

Prozraď nám něco o sobě. Oblíbené jídlo, pití, koníčky…. rodinné poměry.... nebo třeba by byla i nějaká "nenápadná RC svíca", kterou možná bude za rok chystat Pan F2 Mistr? Že byste to s Pavlem třeba spojili....
VA: Jejda, nestraš prosím tě svatbou, ta v mém případě nehrozí. Jsem rozvedený a docela mi to vyhovuje. Mám rád maso jako každý chlap a jako každý chlap ujíždím na sladkým. Piju vodu z vodovodu :-D Rád hraji tenis, jezdím na koloběžce. Jinak od malička rád lepím papírové modely a největším koníčkem je rally.

Co příští sezóna? Proslýchá se, že se chystá opravdová dvoukolka 1:1. Znamená to, že vysněný F2 titul velikosti 1:10 zase nebude?
VA: Příští sezóna? No ta bude velmi zajímavá. Oficiálně potvrzuji, že opět pojedu s dvoukolkou, jen trochu v jiném šampionátu. Přecházím totiž do "dospělé" rally a chtěl bych odjet kompletní sezónu Rallysprint série se svým vozem Citroen C2 VTS. Samozřejmě záleží na financích a také, jak nám to půjde. Budeme se hodně učit a tak tomu bude jízda odpovídat. Takže všechny kamarády velmi rád uvidím u tratí rychlostních zkoušek, začínáme Kopnou 13. dubna. Tím je nad míru jasné, že letos titul v Next RC Rally nezískám.















„Loa“  NRC