Preview XVIII. Caterpillar Rally 2019

Osmnácté narozeniny a tudíž pomyslnou plnoletost oslaví klouzavá "Caterpillární" rally, jenž otevře další ročník Next RC Rally Championship. A budeme se snažit, aby tato plnoletost byla oslavena jaksepatří soutěží. Jedna velká novinka na úvod. V patře, kde jsou servisy závodníků a zároveň hlavní část soutěže je zcela nový povrch, který se možná bude chovat jinak než v minulých letech. Spíš to bude ale změna minimální a na 99% je jasná volba pneu. Až na Historic Trophy, kde je změna a z obligátních "Sedanek" se museli milovníci old-school kastlí přeorientovat na Kobra blok stock pneu českého výrobce.

 

Při pohledu na startovní listinu, kde nalezneme úctyhodný počet 62 posádek, se zainteresovaný divák pozastaví nad absencí úřadujícího šampiona Seppa Wieganda (David Šintál), který absentuje pravděpodobně z důvodu blížící se zkoušky z dospělosti. Tímto mu všichni pořadatelé NRC přejeme úspěch. Tím pádem na sebe, chca nechca, musí vzít roli hlavního favorita (nejen) v zimě dominantní "Kajto", kterému v jeho široké sbírce úspěchů chybí fotka s velkým pohárem se zelenou stuhou J. Nicméně obhájce loňského "Caterpillárního" vítězství nedostane nic zadarmo. Určitě bude pod tlakem ex-šampiona Bassa, týmového Večerky, extrémního Panizziho, Tänäka, Kopeckého či Grzyba. V boji o body nelze opomenout ani Ingrama, Bílka jun., Taxise, Taylor, Küzmiče či Nedbala a další. Konkurence se zvyšuje a umístění do bodované desítky bude jistě pro některé úspěchem.

S tím souvisí velmi sledovaná Team Trophy, kde letos poskládal velmi silnou sestavu Vest Rally Team, který zrovna na "Catru" bude oslaben o úřadujícího mistra. Bude se tak ve složení Kajto + Večerka snažit konkurovat dosud dominantnímu Red Bullu, který startuje v osvědčeném složení Basso, Tänäk, Panizzi. Třetím do party by mohl být malinko obměněný Doktor Racing, který však bude pod tlakem Monster Energy Teamu. Se zájmem budete sledovat zajímavé uskupení Furt Bokem! a šušká se, že šéf Marlboro Dealer Racingu hodlá během roku opustit po desetiletí jetou Tamyii, přejít na X-ray a nadobro zlomit anténku.

Ve velmi sledované kategorii Historic Trophy to asi bude opět řežba Holínek vs. Bengué. Nicméně jsou zde další jako Volta, "novic" Blahna a taky Fagaso s Cibulkou, kteří nebudou chtít hrát druhé housle a budou určitě nalepení na nárazník favoritů. Nicméně i další startující v této opět nabité kategorii budou bojovat o své místo na slunci.

V Junior Trophy se očekává souboj mezi Šimonem  Večerkou, Tomášem Bílkem jun. a Molly Taylor, kde roli favorita bude plnit Šimon Večerka. Ale jedna chyba, či zaváhání techniky může způsobit vždy a všude rozcupování předpokladu. A jsou zde další, co čekají na svou šanci. Divoký Lukyanuk, známá dvojce velkých kamarádů Maštalíř a Lappi, Pedro nebo Bergkvist, ale taky další mladí závodníci i závodnice. Ti všichni budou bojovat o každou vteřinku na tratích Caterpillar Rally, kde je přihlášeno celkem 22 juniorů, včetně trojice nejmenších klučinů v rámci tzv. Next Academy.

F2 Trophy se na Caterpillaru bude muset obejít bez stálic minulých let, nicméně i tak je velmi kvalitně obsazena a čeká se litý boj o bednu, na které bude chybět úřadující šampion Blahna, který startuje v Historic Trophy a absentující Arazim. Bojovat tak budou Sivík s Ogryzkem a na jejich záda budou dýchat Chulykanov, Cook, Harrach a Droogmans.

Nakonec to nejhezčí a tou je bezpochyby Lady Trophy, kde je přihlášeno deset startujících holek. Nejvíc se pochopitelně čeká od "dlouhonohé Taylorky", která bude mít zálusk i na body do celkového pořadí. Avšak za ní se určitě odehraje spousta zajímavých soubojů. Nejen o stupně vítězů, ale i o každý další bodík do této kategorie, která k tratím láká spoustu diváků a fotografů. 

Sedm plánovaných rychlostních zkoušek vychází z loňského povedeného ročníku, dramatické traťové změny se tudíž nechystají, a tak pevně věříme, že to bude i letos pro všechny kvalitní svezení. Na závěr bychom rádi poděkovali paní Kateřině, která nám velmi pomohla při získání povolení, což letos nebylo vůbec jednoduché. Což naznačuje, že pořádání tohoto závodu není samozřejmostí a záleží jen na nás závodících, jak se k dané lokalitě budeme chovat a jestli si ji zasloužíme i pro další roky. Proto prosíme všechny startující o maximální pořádek a kázeň v propůjčených prostorách, kde budeme závodit. Děkujeme za pochopení a za organizační skupinu přejeme co nejúspěšnější a bezproblémový závod.


informace k soutěži
  „Doktor“ a „Loa“   NRC



GALERIE VÍTĚZŮ CATERPILLAR RALLY

 ročník  soutěžící posádka vůz team
1. ročník 2002 Libor Macháň Triner - Hůlka Škoda Octavia WRC Roto
2. ročník 2003 Michal Karlík P.Solberg - Mills Subaru Impreza WRC Karlík Motorsport
3. ročník 2004 Petr Matulík Loix - Smeets Ford Escort WRC Roto Motorsport
4. ročník 2005 Libor Macháň Triner - Hůlka Škoda Fabia WRC Roto Motorsport
5. ročník 2006 Radek Hobza Fagaso - Moya Citroën Xsara WRC Marlboro Dealer Racing
6. ročník 2007 Libor Macháň Triner - Hůlka Škoda Fabia WRC Roto Motorsport
7. ročník 2008 Michal Pospíšil Sibera - Jirátko Mitsubishi Lancer WRC05 Top Run
8. ročník 2009 Martin Čuřík Arai - MacNeall Subaru Impreza WRC Red Bull
9. ročník 2010 Michal Pospíšil Sibera - Jirátko Subaru Impreza WRC Red Bull
10. ročník 2011 Petr Pavlát Senna - Pavlát Toyota Celica Turbo AMK Malá Skála
11. ročník 2012 Kamil Sedláček Casier - Caesemaker Ford Fiesta RS WRC Grifone
12. ročník 2013 Kamil Sedláček Casier - Miclotte Škoda Fabia S2000 Doktor Racing
13. ročník 2014 David Mišalko Mišalko - Starý Škoda Fabia S2000 RC Club Čistá
14. ročník 2015 Vít Kutal Kutal - Kutal Ford Fiesta RS WRC Monster Energy Team
15. ročník 2016 Vít Kutal Kajetanowicz - Baran VW Polo R WRC Monster Energy Team
16. ročník 2017 Kamil Sedláček Casier - Renier Škoda Fabia WRC Red Bull
17. ročník 2018 Vít Kutal Kajetanowicz - Baran Škoda Fabia R5 Monster Energy Team