Rozhovory
XXVI. Tour de Cabin Int. Rally 2018

Čtvrtou soutěží letošního šampionátu byla dvoudenní Tour de Cabin Int. Rally. Zde jsou reakce některých jezdců a týmových manažerů po závodě. 


 
Ohlasy některých účastíků:

Hlavní pořadatel soutěže (Radek Hobza):
"
Velké díky všem, kteří se podíleli na přípravě a průběhu bratřejovské soutěže. Bez jejich obětavosti by se tak velká rally nedala uspořádat, děkuji moc. Jediné, co mně štve, je extrémní sucho, které se podepsalo na kvalitě některých šotolinových úseků, jenž tak byly rozbité jako ještě nikdy. Budeme to muset do budoucna zásadněji řešit. Možností je rozšíření asfaltové části soutěže na úkor nezpevněného povrchu. Zajímavé možnosti nabízí nový "pumptrackový" areál za fotbalovým hřištěm. Zajímají mně názory především jezdců, které na dalších závodech Nextu probereme."

Sepp Wiegand (David Šintál):
"V pátek se už od začátku jelo velmi rychle a jeli jsem opravdu velmi těsně s Kajtem a Bassem. Auto na asfaltu jelo velmi pěkně a jel jsem bez větších chyb, takže jsem po prvním dni držel první pozici. Po přesunu k chatě a velmi zajímavé noci.... :D, se mohlo odstartovat na šotolině. První sobotní zkoušky mi ale nevyšly moc dobře, měl jsem problém s nedotáčivostí auta a dopouštěl jsem se velkého množství chyb. V jedné RZ měl Kajto bohužel problémy a hodně ztratil. Poté jsme opět bojovali s Bassem až do konce. Povedlo se mi tedy vyhrát, ale s neuvěřitelně malým rozdílem po tak dlouhé a těžké soutěži. Tohoto vítězství si cením hrozně moc, protože Tour je pro mě opravdu legendární závod. Pořadatelé si zaslouží DÍKY za to, že připravili výborný závod, krásné tratě a vše proběhlo bez sebemenšího problému."

Giandomenico Basso (Lukáš Zámečník):
"
Tuto sezónu hrajeme tzv. "druhé housle". Když už se nám vyhnou technické problémy, tak pro změnu prohrajeme souboj o pár desetin. Každopádně kdybych měl zhodnotit závod, tak jsem sám překvapený, že nám Bratřejov traťově sedne. V pátek je to vždy taková "zábava" pro lidi a jde o to, co nejméně ztratit na čelo závodu. Vždy se rozhoduje na těžkých, rozbitých úsecích v lesích u chaty. Sobotní ráno se nám podařila stáhnout ztráta a začala přetahovaná s Wiegandem a Kajtem. Po technických problémech Kajetána, jsme se celé odpoledne přetahovali o první flek se Seppem. Souboj to byl v sekundách a bohužel na poslední RZ jsme udělali asi více chyb a nakonec skončili těsně druzí. Gratulace do Německa a cíl pro sezonu 2018 je, aspoň jednou porazit Seppa."

Gilles Panizzi (Josef Pekař):
"Bratřejov znovu nezklamal, tratě byly velice náročné. První den jsme projeli tak nějak podle plánu, na šotolině jsme ale chtěli zrychlit, což se moc nepodařilo. Se čtvrtým "flekem" jsme spokojení, ti tři rychlíci před námi jedou prostě jinou ligu...."

Michal Holínek (Michal Holínek):
"
Radost, radost, radost.... jak jinak specifikovat tento úspěch. Smůla prolomena a vítězství v kategorii s velkým náskokem, co více si přát. Je pravdou, že mě celý víkend znervózňoval zvuk, co vydávalo moje auto, ale nakonec jsem to do toho cíle dotlačil. Organizačně taky super a večer u chaty.... no k tomu asi nic. Nicméně tratě jsou už spíše na expedici, než na naše auta, v některých úsecích, je to spíš boj o přežití."

Brane Küzmič (Ondřej Dočkal):
"
Bratřejov nepatří mezi oblíbené, protože svou náročností převyšuje ostatní. Ale letos se to dramaticky změnilo. Obzvláště RZ Robin Hood a její úseky zařazené i do Tarzana nás velmi bavily. Ani nad chatou jsem se tak netrápil, jak bývalo zvykem, takže musíme říct, že jsme změnili názor. Nicméně jsme měli hodně technických problémů, které nám daly zabrat. Špatná volba pneu na RZ 1. Lehce přidřené kola na RZ 2 a 3. Smůla jak blázen v týmovém souboji na populární paralelce - a s tím spojené výbuchy smíchu domácích tifosi. Ale rozhoduje sobota. A tam na druhé "Mačetě" jsme zlomili svůj šusplech a měli po zbytek závodu vepředu prakticky radlici. Ještě že máme v servisu ducktejpku, která onen plech jakžtakž udržela, ale i tak to nefungovalo a museli jsme jet ještě větší plíseň, než normálně (a to je co říct). Navíc začal tlačit Tanäk. Ten nám nedal nic zadarmo, ale i tak jsme se ubránili a konečné sedmé místo bereme jako úspěch. Chtěl bych poděkovat Radkovi, který má spoustu práce s tím ty tratě udržet aspoň tak jak jsou (a je to na hraně). Gratulace těm nejlepším a respekt Taylorce...."

Chris Ingram (Ivo Šimeček ml.):
"Na tenhle závod jsem se velmi těšil a snažil se nepodcenit přípravu. V pátek šlo vše nad očekávání a po prvním dnu jsem přenocoval na krásném 8. místě. Druhý den už tak dobrý nebyl. Na dobrý výsledek se mi povedlo navázat pouze jednou a díky tomu jsem spadl až na dvanácté místo absolutního pořadí. A tak se to vleklo po celý den. Když do konce rally zbývaly tři RZ, tak jsem ještě chtěl trošku zabojovat, aby jsem se dostal na 10. příčku, která mi nakonec utekla jen o 5 sekund. No taková je rally a David Kubeš je už zkušený matador, tudíž mu to na šotolině jde líp. Ale těší mě, že s ním dokážu držet krok. Pořadateli děkuji za pěkný závod. Martině přeji, ať se z toho brzo dostane a už teď se těším na další závod."

Alex Bengué (Roman Kalík):
"
Poděkování pořadateli za pěkné závody a výborný guláš. Po prvním dnu byla velká spokojenost. A druhý den jsem měl hned v první RZ opět poruchu, ale dojel jsem až do cíle se ztrátou jedné minuty. A tak jsem postupně ztrátu stahoval a dojel na 4. místě. Tak ze závodů opět vezu bramboru. A letos  tu smůlu s problémy na technice vybírám vrchovatě. Doufám, že příští závody už budou na 100%. Michalovi gratuluji k vítězství v kategorii."

Gustavo Trelles (Bohdan Sedláček):
"Super závod, atmosféra, kvalitní erzety a i počasí vyšlo - takže co dodat. První část nám vyšla docela dobře a i souboj proti týmovému kolegovi nám dopadl na jedničku. Ale přišla druhá etapa a vše se po.......! A my zbytek závodu dojížděli se špatným zadním diferenciálem. Takže v tomto opět všechno špatně."

Josef Sivík (Aleš Ticháček):
"Loni jsem Bratřejov okusil poprvé a velmi jsem se zpět na něho těšil. První den byl pro mě jak na houpačce, pokažené zkoušky se střídaly s povedenými. Celkově jsem byl ale po prvním dni na dostřel Fagasa, což slibovalo napínavý druhý den. V sobotu těsné souboje pokračovaly, škoda pak pozdějších Fagasových problémů, kdy už jsem pak závěr dojížděl v poklidu a bavil se jízdou. Celkově jsem s umístěním v kategorii spokojený. Hlavně jsem ale rád, že jsem dojel do cíle a mohl si celý závod užít. Vše bylo opět moc super, hlavně druhý den v lese."

Louise Cook (Míša Valentová):
"Hrozně těžká soutěž, fakt extrém. Asfaltová část nám sedla, ale v horách to byl očistec. V závěru nás potrápila převodovka a tak jsme to jen dojížděli. Jsem moc ráda, že se nám podařilo auto dovléci do cíle a získat cenné body za druhou příčku v holkách."

Manfred Stohl (Michal Odstrčil):
"Na letošní "Brátr" jsem se moc těšil, sobotní tratě mi tam sedí, a to se potvrdilo. Pátek, jako už tradičně, totálně po.... ztráta jako prase, ale sobota ta se fakt podařila. To, že budeme v sekundách s domácí legendou Fagasem jsme nečekali. Některým nesedí zdejší "Argentina", ale my jsme si to užívali plnými doušky a nakonec jsme udolali i Droogmanse, na kterého jsme po pátku ztráceli asi minutu a půl. Takže spokojenost."

Robert Droogmans (Martin Berger):
"Bratřejov je těžká soutěž, která má grády, to se musí uznat. Pátek jsme jeli víc na pohodu, abychom si třeba neudělali nějaký zbytečný problém, ty asfaltové rychlostky u hospody jsou fakt parádní, takže to bylo svezení se vším všudy. Sobota už byla o dost horší, tam to bylo místy trápení. Hlavně ty erzety nad chatou, na Sedankách to byl boj o přežití, spíš to byla jen touha dostat se do cíle, ale absolutně jsme si nezazávodili a ani nám nevadí, že nás tam Many v závěru pojel. Zkoušky na "Tarzan" sekci byly naopak dobré, i když prvopočáteční pasáž nahoře na El Machete mi přišla taková bez sportovní hodnoty. Pořadatelsky jinak všecko na jedničku, kluci odvedli výbornou práci a celkově panovala fajn atmosféra, to se muselo líbit všem. Musím vzpomenout největšího bojovníka - Jirku Podvalu, který se zadokolkou měl tu sílu a odhodlanost, když dokázal dojet až do cíle, u mě je to hvězda závodu."

Freddy Loix (Petr Matulík):
"Jó, ten prokletý "Brátr". Po jistém zdaru na minulé rally jsme plánovali potrápit soupeře, ovšem tentokrát za nás rozhodla technika. Po trochu oťukávacím začátku jsme se na druhém "Gladiátorovi" konečně rozjeli, ale záhy přišla studená sprcha - nepochopitelně se nám vytrhlo řízení, když tomu nepředcházel ani žádný výrazný náraz, prostě jen tak samo od sebe. To je prostě fyzika a ne jen ta "jaderná". Každopádně nás pak velice mrzelo, že jsme se místním skvělým fanouškům nemohli ukázat na paralelce, škoda, atmosféra byla opravdu výborná. A byla výborná po celou soutěž, tak jsem si to užil aspoň v roli diváka a příležitostného kameramana. Díky všem za tu parádní "atmošku", a velice potěšil vedoucí cateringu - ten guláš byl prostě fantastický."

Christian Homer (Team Manager RED BULL):
"Vyhráli jsme týmy, což je zásadní. Byl to ale boj. Naši zástupci už cosi nejsou tak rychlí, jak bychom očekávali, ale i tak jim děkujeme za předvedené výkony."

Rudi Šali (Team Manager DOKTOR RACING):
"U nás v garáži panuje docela spokojenost. Musíme nějak povzbudit a naladit Alexe na jeho bývalou formu. Pochopitelně se bude řešit týmový incident na páteční paralelce. To by se nám nemělo stávat. Ale sobotní skoky do vody je prakticky to samé v bledě modrém. Jak něco provede Küzmič tak to musí Ingram hned zopakovat. Takovou týmovou strategii si musíme odpustit a asi to přičteme dobré a velmi uvolněné náladě, která na "Brátru" panovala, tak ta koncentrace semo-tamo nebyla na stopro. Musíme pochválit catering, který byl letos na úrovni jako nikdy. Děkujeme!!!"

Jean-Pierre Vandewauwer (Team Manager BELGA TEAM, BELGA JUNIORS):
"No, po minulém úspěchu jsme byli všichni pozitivně namotivováni, ovšem letos se nám ten "Brátr" podařil tak nějak napůl. Ari Vatanen musel v sobotu ze slibně rozjetého závodu odstoupit z rodinných důvodů, to se pochopitelně nedá nic dělat. Freddymu se smolně rozpadlo řízení už v pátek, a tak čest zachraňoval jen Robert Droogmans. Ten jel naopak po celou soutěž konstantě a dokázal své Porsche dokočírovat až do cíle, navíc na velice slušném "fleku". Naši dva junioři zaslouží jen a jen slova chvály, Alex vybojoval kvalitní čtvrté místo v těžké konkurenci juniorů a Emil nakonec sedmé, oba mladíci nás svými výkony rozhodně potěšili a spravili nám v cíli lehce pošramocenou náladu."

Sepp Haider (Team Manager BARUM TEAM, BARUM TEAM JUNIOR, AMK RUDÝ ŘÍJEN):
"Na letošní Tour jsme vyslali 6 posádek a z toho spatřilo cíl jen pět. Náš služebně nejstarší Jožka Petáků měl v sobotní sekci potíže s řízením a bohužel musel vzdát. A když už jsme u problémů s řízením, i naše Johannka nalomila část serva na pátečním asfaltu, ale naštěstí od Pepíka to dotlačila do cíle. V servisu se mechanici hodně zapotili, aby stihla RZ "Cirkus", tříminutová ztráta na svoji týmovou kolegyni Kačku ji dohnala až k slzám, ale ukázala, že je velká bojovnice a velké manko stáhla jen na 10 sekund. Kačence sedí více asfalty a dokazovala to celý pátek, kdy si držela třetí místo v holkách. Ale v sobotu už to tak nešlo a skončila čtvrtá. Johannka Steer byla v cíli pátá, ovšem od obou holek to byl velice slušný výkon a dobře na těžkých tratích bojovaly. Pepíno Sivík jel svůj standard a dojel si neohroženě pro 6. "flek" ve třídě, když na asfaltu zatápěl i lepším soupeřům, takže doufáme, že na posledních dvou podnicích ho uvidíme na "bedně". Náš nejmenší Paddonek jel úplně poprvé tak náročnou rally a rval se s tím nad míru dobře, už jen dojet byl velký úspěch. A on si veze jako bonus ještě bednu v "Akademce", tak to chce pořádnou pochvalu. No a nakonec Manfred. Ten za 11 let prostě nedokáže zajet místní asfalt a po jedenácté za sebou tam ztratil. V sobotu to musel dohánět, což se mu dařilo, napřed stáhl manko Pattisona a v poslední RZ dostal i sympatického Droogmanse, byla z toho osmá pozice ve třídě."


 

 








                                                                                                                                                                                                                         „Loa“ NRC